Steeds meer telecomaanbieders zijn begonnen met het combineren vaste- en mobiele telefoniediensten in één pakket. Deze trend brengt echter een aantal voor- en nadelen met zich mee. Is het combineren van losse diensten voordeliger, of leidt het juist tot minder keus en meer rompslomp?

Alles-in-1 voordeliger?
Steeds meer mensen stappen over op een alles in 1 pakket, omdat het in veel gevallen voordeliger is om de losse diensten te combineren dan los van elkaar af te nemen. Providers geven vaak hoge kortingen op alles in 1 pakketten, zodat het aantrekkelijker wordt om een bundelpakket af te nemen. De pakketten zijn in verschillende soorten en maten af te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een snel internet + bellen + TV pakket via een glasvezel provider, of juist een goedkoop pakket via een ADSL provider; de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast voegen providers vaak aantrekkelijk extra’s toe aan de pakketten, zoals gratis films en series en extra zenderpakketten.

Nadelen combipakketten
Ondanks een aantal overduidelijke voordelen van het overstappen naar een alles-in-1 pakket, kleven er ook een aantal nadelen aan deze zogenaamde combideals. Het samenvoegen van deze telecomdiensten in één pakket kan het ook ingewikkelder maken om over te stappen naar een andere provider, indien wenselijk. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst enkel internet en bellen vergelijken, dan loop je het risico dat je er ook een tv dienst bij af moet nemen. Daarnaast doet de opkomst van deze alles-in-pakketten enorm afbreuk aan de positie van kleinere providers, die wel losse diensten aanbieden.

Quad play
Nieuw op de markt is daarnaast de mogelijkheid om niet 3, maar 4 diensten in één pakket af te nemen, een zogeheten quad play pakket. Waar 3-in-1 pakketten internet, televisie en vast bellen combineren, kun je bij 4-in-1 pakketten ook nog je mobiele abonnement toevoegen aan het pakket. Welke voordelen dat met zich meebrengt is verschillend: het wegvallen van de aansluitkosten, een korting op je mobiele factuur of een gratis extra zenderpakket. Wel is het zo dat je voor je mobiele abonnement en vaste aansluiting twee losse contracten moet afsluiten.

De ACM noemt drie mogelijke marktverstoringen als gevolg van quad play. Zo kan de bundeling van vast en mobiel bellen leiden tot minder transparantie, omdat het door de bundeling van diensten het steeds ingewikkelder wordt om objectief prijzen met elkaar te vergelijken. Daarnaast wordt het overstappen van consumenten ontmoedigt door de bundeling, omdat je eerst twee verschillende contracten moet opzeggen, wat de drempel tot overstappen aanzienlijk verhoogt. Tot slot is het risico aanwezig dat kleinere partijen met losse diensten helemaal van de markt worden gedreven.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin